I Sverige finns det några populära hundraser som har hängt med ett tag nu. Jordbruksverket har statistik på de vanligaste hundarna per kommun, vanliga hundnamn, nya registreringar, etc.

Labradoren

Labrador retrievern är den vanligaste rasen och lämpar sig utmärkt för både sällskap, jakt och assistans. Den är mycket snäll och älskar vatten vilket gör den till en bra apporterande hund vid fågeljakt. Labradorer används även som knarkhundar i tullen.

Golden retrievern

Den här rasen är en utmärkt familjehund. Den är ofta lugn inomhus och piggnar lätt till utomhus. Snäll, go och glad kännetecknar några egenskaper hos golden retrievern och samtidigt är den en bra jakthund om man använder jaktgolden. Den har nämligen simhud mellan tårna och apporterar lätt byten i vatten. Dessutom älskar den att bära saker.

Jämthund

Hundrasen kommer från Jämtland och Härjedalen i Sverige och används främst till älgjakt som ställande hund, men jagar även andra rovdjur som björn, lodjur, vildsvin och grävlingar.

Tysk schäferhund

Den tyska schäfern är egentligen en vallhund men används främst som brukshund i kombination som sällskapshund. Man finner ofta schäfrar inom poliskåren och som räddningshundar och tjänstehundar i olika sammanhang. Schäfern är intelligent och snäll men man ska inte reta den, då den har stor skyddsinstinkt.

Rottweiler

Rottweilern är en typisk polishund och används även i militären. Den behöver mycket mental och fysisk stimulans samt en starkt ledare. I goda händer är den både snäll, tålmodig och lekfull men med fel ägare blir den lätt aggressiv.

Chihuahua

Det finns kort-och långhårig chihuahua och båda är populära och anses vara världens minsta hund. Chihuahuan kommer ursprungligen från Mexico och är en ren och skär sällskapshund. Dock har den ganska mycket skyddsinstinkt i sig och skäller friskt när man får nytt besök hemma, men det brukar gå över ganska fort. Eftersom den är så liten kan den få problem med tunga, käke och bett.

Cavalier Kings Charles spaniel

Vill man ha en glad hund utan någon som helst aggressivitet, ska man välja en King Charles spaniel. De är mycket snälla och lätta att samarbeta med och lämpar sig för hundsporter som lydnad och agility. En perfekt hund för nybörjare.

Fransk bulldogg

Rasen kommer faktiskt från England, trots sitt namn. Den tillhör dvärghundarna och är glad och lekfull med livligt kynne. Trots sin lilla kroppsbyggnad, är den sportig och tycker om att gå regelbundna promenader. Glöm heller inte bort att stimulera den mentalt.