Det sägs ju att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder, och det har aldrig varit mer sant än det är för hundägare – vare sig de vill eller inte. Som hundägare måste man nämligen vara beredd på att ge sig ut på promenad för att rasta sin fyrfota vän oavsett vilket väder det är. Då gäller det helt enkelt att vara väl förberedd, och ha kläder och utrustning som passar alla situationer.

Något som är oumbärligt för hundägare i Sverige är till exempel en pannlampa. Detta gäller särskilt om man tycker om att gå i skogen med sin hund, eller bor så långt utanför tätbefolkade områden att det inte finns någon gatubelysning. Som alla svenskar vet har vi vinter större delen av året, och redan på hösten blir det mörkt ganska tidigt på kvällen. I mörkaste vintern kan det vara nattsvart redan klockan fyra på eftermiddagen, och då kanske man har både en och två promenader med hunden kvar. Med en pannlampa får man god sikt framför sig på vägen eller stigen, samtidigt som man har båda händerna fria.

Vintern i Sverige ställer också till problem såtillvida att vägarna kan bli hala. Varje år sker olyckor då folk halkar och bryter lårbenshalsen eller gör sig illa på andra sätt, och hundägare är särskilt utsatta eftersom de håller i ena änden av ett koppel fäst i en hund, som kan få för sig att springa efter något och därmed dra omkull en ouppmärksam husse eller matte. Broddar är därför en annan oumbärlig del av en hundägares utrustning. Broddar består av ett halkskydd med små dubbar, som fästs under skorna och ger extra fäste på vinterhala vägar.

Något man kan ha användning för året runt som hundägare är en regnjacka, eftersom det är svårt att hålla i ett paraply när man är ute och går med hunden. Av samma anledning som en pannlampa är bättre än en ficklampa, är en regnjacka bättre än ett paraply – den gör att man har båda händerna fria, vilket är nödvändigt för att man ska kunna både hålla i kopplet och plocka upp efter sin hund, eller helt enkelt för att hålla fast sin hund om den är stor och stark. Något som kan vara bra att tänka på är att många hundar tycker att det är lika otrevligt som människor att vara ute i regnet och bli blöta, och då kan det vara bra att som hundägare också köpa ett hundtäcke, så att ni båda kan hålla er relativt torra och varma på regniga promenader.

En hundägare måste också ha en stor uppsättning bra fritidskläder, som de kan bära under regnjackan eller bara som de är, på de dagar då det är bättre väder. Ett bra märke med många sköna plagg som passar för både fritid och jobb är Lyle & Scott. Vill man spana in deras sortiment ska man gå in på Outletsverige.se, där det just nu är Lyle & Scott-rea.

Slutligen måste man som hundägare självklart ha ett par bra skor, och ett par vandringskängor är ett av de bästa alternativen, eftersom de fungerar tre av fyra årstider – höst, vinter och vår. På sommaren kan det vara bra att också investera i ett par fotriktiga sandaler, eller lite luftigare sneakers. Sedan är man redo att ta sig an vilket väder naturen än kastar mot en på hundpromenaderna.