Under lång tid har man förstått att hundar är smarta djur men på senare tid har det även framkommit att de är smartare än man hade trott. De kan faktiskt både utveckla ordförråd till uppemot 250 ord och lära sig räkna enkel matematik. De är mycket bra på att tolka människor och det är vanligt att ägaren undervärderar hundens intelligens.

Vad man menar med intelligens varierar dock från ras till ras. Hundens intelligens kan visa sig på olika sätt, t.ex instinktivt vilket framkommer av aveln, tillämpad intelligens som framkommer av hundens förmåga att lösa problem och brukshundens intelligens, dvs förmågan att hjälpa till.

I övrigt är de dessutom mycket finurliga och lurar gärna både ägaren och andra hundar för att få det de vill.

Vargens respektive hundens intelligens

I tester har vargen påvisat större intelligens än hunden för att lyckas finna belöningar men det betyder inte alltid att vargen är mer intelligent. Hundar har helt enkelt utvecklat en större social förmåga och har lärt sig lita mer till människan, medan vargen enbart litar till sig själv.

Hunden använder även människans signaler och språk för att lösa problem och förstå olika saker, vilket vargen inte gör.

De smartaste raserna

De hundraser som visat sig ha störst intelligens är bordercollien, schäfern, pudeln som från början faktiskt användes till fågeljakt och den lilla papillonhunden, medan afghansk vinthund, chow-chow och engelsk bulldogg lutar lite åt det mer korkade hållet. Ju mer upprepningar en hund behöver för att lära sig, desto mer ”dum” anses den vara, även om det inte alltid stämmer.

Andra hundar som anses smarta är labradoren, australian cattledog och rottweilern som kan användas till många områden. Generellt sett behöver en intelligent hund mycket stimulans och många av dem är inga nybörjarhundar om man bortser från labradoren, pudeln och papillon.