Alla som någon gång lidit av sömnbrist vet hur det kan få en att känna sig: trött och lättirriterad. Sannolikt får man också svårt att koncentrera sig på jobb, skola eller det man skulle göra under dagen. Hundar lider av samma symptom när de inte får tillräckligt med sömn, men dessutom kan sömnbrist göra dem ljudkänsliga, extra känsliga för beröring, aggressiva och särskilt känsliga för smärta. I längden får sömnbrist också konsekvensen att hundens immunförsvar försämras, vilket så klart kan leda till andra sjukdomar.

Som hundägare är det därför mycket viktigt att man ser till att ens hund får den sömn den behöver, och det är mer sömn än många tror. Faktum är att en vuxen hund behöver sova mellan 12 och 18 timmar per dygn, och valpar och unghundar ännu mer än så. Det betyder att ens hund sannolikt måste sova även när resten av familjen inte gör det. Av den anledningen är det viktigt att hunden får en hörna av hemmet, något avskild från de rum i hemmet där det är som mest aktivitet (som köket, vardagsrummet och hallen), där den kan få vila i fred när den vill. Har man barn ska man lära dem så snart som möjligt att hunden ska lämnas i fred när den ligger i sin korg eller sin hörna, och att man då inte ska gå fram och klappa den. Barn (och vuxna, för den delen) bör också lära sig att man inte ska väcka hunden när den sover, oavsett var den sover. Undantaget är så klart de tillfällen då man måste, till exempel om det är dags för hundens promenad, mat, eller om man ska bort och ska ta med sig hunden.

En annan viktig fråga att ta ställning till gällande hundens sömn är om den ska sova i sängen eller inte om nätterna. Det finns giltiga argument både för och emot, så det är helt enkelt upp till en själv att avgöra vad man trivs bäst med. Om man bestämmer sig för att låta hunden sova i sängen bör man dock investera i en större säng, för att försäkra sig om att både hundar och människor kommer att ha en skön nattsömn. Du hittar sängar i alla storlekar på Furniturebox.se.