Idag är det väldigt vanligt att människor har hund. Det är inte för intet som hunden kallas för människans bästa vän och den har i dagens samhälle blivit en naturlig del av vår vardag. Men för många blir hunden endast ett sällskap i hemmet och på sin höjd under några promenader genom stan. Många glömmer bort eller hinner inte med den fantastiska förmånen som det är att ta med sin hund ut i naturen. Här kommer därför några av anledningarna till varför man ska ta med hunden ut i naturen och några tips på vad man kan tänka på.

Motion

Motion är något som är extremt viktigt både för oss människor och för våra hundar. Detta är en av anledningarna till att man ska ta med sin hund ut i naturen. Självklart är regelbundna promenader genom till exempel ett bostadsområde också en form av motion för både ägare och hund men det kan ändå inte jämföras med att riktigt få springa av sig i en stor skog. Att springa tillsammans med sin hund ute i naturen på till exempel små stigar genom skogen är därför inte bara en fantastisk naturupplevelse utan en typ av motion som din hund inte kommer att få på så många andra sätt. Att ha en hund att springa tillsammans med kan också vara en morot och motivation för dig som har svårt att komma igång med löpträningen.

Rätt utrustning

En sak som är viktig att tänka på om man till exempel går på långa skogspromenader tillsammans med sin hund är att ha rätt utrustning och rätt kläder. Att ta sig en titt på ordentliga jaktkängor och vandringskängor innan man ger sig ut är ett bra sätt att se till att fötterna är torra och varma, men också att man har det stöd för fötterna som behövs så att de inte belastas på ett felaktigt sätt. Andra saker som kan vara bra att tänka på är att se till att man syns ordentligt med till exempel reflexer och pannlampa om det är mörkt.

Upplev naturen

Ytterligare en anledning till att gå ut med hunden i skogen eller naturen är att få uppleva naturen på nära håll, både som ägare men också för hundens skull. Även om hundar är tama djur så är de inte till 100 % anpassade att enbart leva i till exempel ett hem. Det är nyttigt för hunden att få komma ut i och uppleva naturen, på samma sätt som det är nyttigt för oss människor. Naturen har i åtskilliga studier visat på positiva effekter när det kommer till saker som psykisk hälsa och allmänt mående. Sammanfattningsvis kan man alltså säga att naturen är en fantastisk resurs för alla hundar och deras ägare. Så ta vara på chansen och ta dig ut i naturen tillsammans med din hund.