När man skaffar hund för första gången är man sannolikt (eller förhoppningsvis) beredd på att en mycket stor del av ens fritid kommer att upptas av hunden, till exempel genom rastningspromenader, aktiviteter och lek. Det många inte inser är dock hur mycket extra tid de kommer att behöva lägga ned på städningen efter att de skaffat hund.

Att hundar smutsar ner är inte konstigt – de har päls på hela kroppen, och precis som människor tappar de hår regelbundet, och när de går ut bär de inga skor som de tar av i hallen, utan går rakt in med smutsiga tassar. För att man som hundägare ska ha någon chans att hålla rent efter sin hund kan det därför vara bra att ha några tips i åtanke.

Det första tipset gäller just de smutsiga tassarna, då det allra bästa är att se till att stoppa så mycket smuts som möjligt redan i hallen. Det kan man till exempel göra genom att alltid ha en handduk eller trasa till hands när man kommer innanför dörren, så att man kan torka hundens tassar behjälpligt. Om vintern, eller på särskilt leriga dagar, kan det också vara bra att ställa fram en balja vatten i hallen innan man går ut, så att man kan skölja av hundens tassar och mage.

Hur mycket man än kämpar med smutsen utifrån går det dock inte att komma ifrån det hundhår som hunden fäller inomhus. Det kommer att hamna överallt, och så länge hundhåret befinner sig på golvet är det inget problem – det är enkelt att dammsuga upp. Det hår som hamnar på mattor och tygsoffor, däremot, har en förmåga att bita sig fast och motstå alla försök att suga upp dem med dammsugarens munstycke. I dessa lägen får man därför ta till ett annat vapen, och det vapnet är gummihandskar, av typen man använder när man diskar. Genom att gnida dessa över soffan eller mattan kan man enkelt samla ihop hundhåret till små tussar, som sedan går att plocka bort och kasta i soporna.

Genom att följa dessa tips kommer man med minimal ansträngning att kunna hålla ett relativt rent hem, även när man har hund. Man kan dock ändå få en mindre chock när det till exempel är dags att flytta, och man lyfter bort möbler som har stått på samma plats i flera år. Det är då lätt att man tappar all ork när man ser det hundhår som har samlats bakom soffan, bakom kylen och i alla andra skrymslen och vrår. Då kan det vara läge att anlita en städfirma som får ta hand om flyttstädningen, för att bespara sig själv besväret och för att behålla orken att fortsätta städa bort hundhår kontinuerligt i det nya hemmet. Du hittar enkelt en städfirma som kan hjälpa till med flyttstädning i Landskrona på Qleano.se, liksom andra svenska städer.