En hund behöver mycket mental stimulans för att inte bli överaktiv och orolig. Här följer därför några tips på vad man kan göra för att öva hundens mentala förmåga. Ha alltid lite godis i fickan som belöning när den uträttat något bra och beröm den ordentligt. Det gör den motiverad.

Lär den att “städa”

Släng en leksak på golvet och försök få hunden att lägga tillbaka den i hundkorgen genom att säga “städa” och visa den att det ska till korgen. Man kan sedan utöka leken med att välja andra saker som ska till andra platser.

Lär den att söka

Göm godis lite överallt och lär den att vänta tills du säger “sök”. Sedan ska den leta upp godiset. Det blir som en automatisk belöning och samtidigt lär den sig spåra.

Göm mat eller godis i svåra utrymmen

Mycket bra övningar som lär hunden problemlösning. Göm godis eller en köttbulle i t.ex en kastrull med lock på. Kan även vara en flaska som måste vinklas för att komma åt godbitarna. Genom att på ett eller annat sätt stänga till öppningen, måste hunden själv komma underfund med hur man öppnar den eller vinklar föremålet. Gör det dock inte för svårt.