Att vara hundägare är en fantastisk upplevelse som bjuder på väldigt mycket glädje, men som även kommer med en hel del ansvar. Är man hundägare har man en skyldighet att veta om vilka lagar och regler som gäller i sitt område. Det kan handla om allt från när det är lag på att koppla sin hund och under vilka månader som man bör se till att ha extra stor uppsikt på hunden ute i naturen. Det finns nämligen en lag som säger att hundar behöver vara kopplade i områden där det finns vilda djur och endast i extrem fall, då hunden är mycket väl dresserad, är det okej att låta hunden gå lös. Dock ska hunden kunna gå så strikt bredvid sin ägare att det simulerar ett osynligt koppel, vilket får sträcka sig max en meter från ägaren. Perioden gäller från 1 mars till och med den 20 augusti och anledningen till lagen är att försöka skydda vilda djur i den mån det går.

Förbered din hund inför jakt

När jaktsäsongen drar igång är det många hundar och jägare som känner sig mycket ivriga. Kanske har man längtat efter att bege sig ut i skogen tillsammans med sin kompanjon eller så har hunden precis börjat att tränas för jakt och är redo att komma igång. Det är viktigt med rätt träning vid jakt, eftersom även hunden faktiskt utsätts för en hel del risker. Enligt ett försäkringsbolag är de vanligaste skadorna på hundar på grund av sticksår av olika slag, muskelsträckningar, men även skador från trafiken. Ibland kan det nämligen vara så att en jakthund behöver korsa en trafikerad väg och i stundens hetta inte ser ett fordon närma sig. Med det sagt är det tydligt att hunden är lika förberedd på jakten som du är, vilket inkluderar allt från att ha fått rätt typ av träning, men även mental förberedelse på vad som komma skall. Hunden bör även ha blivit utrustad med en reflexväst för att kunna synas ordentligt och en skyddande väst som kan förhindra att sår och sticksår uppstår på kroppen.

Jaga med hjälp av en ATV

Trots att det är det vanligaste är det inte alla jägare som jagar till fots. Vissa väljer nämligen att använda sig av olika typer av fordon för att göra det roligare och lättare att ta sig fram. Ett välkänt fordon i samband med jakt är fyrhjulingen, eftersom den är snabb och lätt att hantera. Till skillnad från den vanliga fyrhjulingen är en ATV en fyrhjuling som är registrerad som en terrängskoter och som används som arbetsredskap. När man använder en ATV i samband med jakt är det därför viktigt att den är korrekt utrustad, så att man kan få med sig alla saker som man kan tänkas behöva. I de flesta fall vet man om vilken typ av modell som man har och vilka tillbehör som passar, men om inte är det bättre att satsa på atv tillbehör som passar flera modeller och fordon. Ett exempel på ett tillbehör är en gevärshållare som fäst längst bak på terrängskotern.