Oavsett om man ska åka långt eller kort kan det finnas skäl att ta med hunden i bilen. Man kanske ska på semester, på utflykt eller så måste hunden till veterinären. I alla dessa fall är det viktigt att hunden åker på ett säkert sätt som inte orsakar fara varken för hunden eller övriga passagerare.

Att inreda bilen för hunden

För att hunden ska åka tryggt finns det ett par saker man kan tänka lite extra på. För det första bör det inte vara för kallt eller för varmt i bilen. För det andra bör man se till att hunden har något mjukt att ligga på. En filt kan ge lite extra trygghet och värme om hunden är orolig. Om hunden ska åka i baksätet kan filten också skydda bilen från både hundhår, smuts och annat. Om man ska åka långt kan det vara klokt att ge hunden en leksak eller kanske lite godis som den kan sysselsätta sig med under resans gång. En skål vatten bör också finnas tillgängligt. Om så inte är fallet bör man stanna någon gång under resan och erbjuda hunden vatten.

Välj rätt bil

Oavsett om man vill ha en elbil eller en bil som drivs på annat sätt kan man vara säker på att finna en modell som passar hunden och familjen i övrigt. Dagens teknik gör att bilarna blir mer och mer tekniska och även större bilar kan i dag drivas med miljövänliga drivmedel som el med mera. Ju större hund man har, desto större bil behöver man generellt sett. En stor hund kan ofta inte åka säkert i ett baksäte utan den behöver ofta en bur eller ett helt bagageutrymme för sig själv.

Regler för transport av hund i bil

När man transporterar en eller flera hundar i bil finns det en del regler man behöver rätta sig efter. Man får till exempel inte transportera hur många hundar som helst i ett och samma fordon utan att ha speciella tillstånd och alla hundar måste åka säkert. Det finns också regler om vilka minsta mått hundens bur ska ha för att den ska få transporteras. Detta kan man läsa mer om hos Jordbruksverket och det är viktigt att man känner till dessa regler som hundägare. Om situationen är akut kan man dock beviljas anstånd från reglerna under en akut transport till veterinär eller liknande men i dessa fall måste situationen verkligen vara livshotande. Under en lång transport måste hunden också tas ut för att få möjlighet att göra ifrån sig och den måste också erbjudas foder och vatten. Även under en kortare resa kan det vara klokt att ta med sig något åt hunden ifall något oförutsett skulle hända längs med vägen.