Nu kommer snart nyårshelgen igen med alla fyrverkerier och smällare. Dessa är en stor plåga för våra hundar och många andra djur. En del hundar blir så vettskrämda och stressade av allt smällande att de blir traumatiserade för livet. Nyår är ju dock fest, glöm därför inte att beställa blöjtårta i tid. Som en ansvarsfull djurägare måste du noga tänka över hur du på bästa sätt kan hjälpa dina djur att komma över denna svåra tid. Här kommer några tips från den hundägande bekantskapskretsen.

Du kan resa bort till mer ödsliga trakter med dina djur under nyårs- och valborgshelgen. Detta fungerar ju bra om man har hund och katt men blir svårare om man är hästägare. Har du tur, och vill vara social under dessa smällhögtider, kanske du och några kompisar i samma situation kan resa bort tillsammans med era djur. Då kan ni fortfarande umgås, festa och värna om djurens nerver samtidigt. Hästar flyttar man ju som sagt inte på så lätt. Ett tips som jag snappat upp är att spela radio i stallet. På så sätt kanske hästarna är distraherade under det värsta smällandet och inte får panik. Skvalradio på hög volym är i alla fall inte lika hemskt som smällarna.

För hundar i tätort, där smällandet ofta kan vara oavbrutet under flera dygn, finns det lugnande medel som gör att de slipper lida allt för mycket. Prata med en veterinär om du har en hund som lider mycket av smällarna. Det är aldrig bra att medicinera, särskilt inte som hundarnas panik ju är en ganska naturlig reaktion på ett sjukt mänskligt beteende. Som vanligt gäller den gamla maximen: Hunden är människans bästa vän, men människan är inte hundens bästa vän.

Du kan försöka skaffa hörselskydd till dina djur. Det går att prova öronproppar och bomull, men dina djur kommer kanske inte låta dessa skydd sitta kvar i öronen. Du kan även här försöka vänja dem vid att lyssna på radio på hög volym under ett par dygn innan smällandet tar fart. Prata med grannarna innan bara så att du inte blir osams med dem. Katterna gör du bäst i att stänga in i huset innan smällandet tar fart. Är de ute på gårdstunet när smällandet börjar kanske du aldrig ser dem igen. I de flesta fall springer de till skogs och är borta i några dagar, men de kanske aldrig lugnar ner sig och hittar tillbaka hem.

Alla hund- och andra djurägare borde göra gemensam sak och försöka förmå lagstiftarna att förbjuda smällare och fyrverkerier. Det är inte vettigt att man låter kreti och pleti antända dessa små explosiva terrorvapen var som helst. De borde bara få handhavas av utbildade pyrotekniker på speciellt avsedda platser, så som skjutbanor och dylikt. Det finns några kloka grannländer som faktiskt har förbjudit smällare med ljudeffekter, eller infört strikta tidsgränser. Fyrverkerierna har bara ljuseffekten och inget onödigt hemskt ljud. Sverige ligger som vanligt inte i framkant och det kommer nog dröja några decennier innan det förbjuds här. Man kan undra hur många fler olyckor och bränder som ska behöva hända innan lagstiftarna vågar ta sitt ansvar.